Valikko Sulje

Tässä faktaa pöytään, miksi marjoja kannattaa pistää poskeen.

Mansikka

Mansikassa on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin. Kahdessa desissä mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 prosenttia tuorepainosta. Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua. Sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on vain 43 kilokaloria.

Puutarhavadelma

Ravintoarvoiltaan vadelma on vähän energiaa, mutta runsaasti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania sisältävä marja. Vadelma ei ole parhaita C-vitamiinin lähteitä (25-38 mg / 100 g marjoja) muihin kotimaisiin marjoihin verrattuna, mutta päihittää siinä kuitenkin puolukan ja omenan.

Pensasmustikka

Kooltaan se on metsämustikkaa suurempi, kiinteämpi ja sisältä lähes väritön! Kummastakin löytyy luonnetta ja monipuolisuutta, ja ennen kaikkea ne ovat varsinaisia terveyspommeja. Pensasmustikan rakenne kestää hyvin käsittelyä. Se pysyy kauniina ja kiinteänä koristelussa esimerkiksi täytekakun päällä ja hedelmäsekoituksissa eikä värjää leivonnaisia. Se säilyttää arominsa ja kiinteytensä myös pakastuksessa. Pensasmustikka sisältää antioksidantteja saman verran kuin monet herukat. 100 grammassa kaloreita on 60kcal, proteiinia 0,74 g, hiilihydraattia 14,5 g, rasvaa 0,35 g kuitua 2,4 g, magnesiumia 6 mg, mangaania 0,336 mg

Tyrni

Sekä tyrnin hedelmäliha että siemenet sisältävät monipuolisesti iholle ja limakalvoille hyödyllisiä rasvahappoja, jotka auttavat kuivaa ja ärtynyttä ihoa. Tyrni sisältää myös runsaasti vitamiineja, esimerkiksi C- ja E-vitamiinia, sekä A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja. Runsaasti ravinnon karotenoideja nauttivilla ihmisillä on hieman alhaisempi syöpäriski kuin niitä vähemmän saavilla.

Tyrni sisältää runsaasti C-vitamiinia, jota sadassa grammassa marjaa on appelsiiniin verrattuna kolminkertainen määrä. E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon ja hiusten kunnolle. Monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan ihon, limakalvojen, sydämen ja verisuoniston kunnossapitoon.

Omena

Omenan terveellisyyteen vaikuttavia flavonoideja ja kuituja on nimenomaan kuoressa. Flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka edistävät terveyttä monin tavoin. Nämä estävät sydän- ja verisuonitautien, syöpien ja diabeteksen kehittymistä useiden tutkimusten mukaan. Omena pitää myös näläntunnetta loitolla kuitujen ansiosta. Kuiduissa oleva pektiini suojelee suolistoa ja laskee verensokeria. Omenasta saat A-, E-, K-, C- ja B-vitamiineja.

Kirsikka

Kirsikoissa on paljon C-vitamiinia ja kaliumia sekä booria (joka on tärkeä aine luuston terveydelle). Ne alentavat verensokeria, auttavat palautumaan liikunnasta ja toimivat luonnon päänsärkylääkkeenä. Kirsikoiden sisältämät antosyaanit, jotka antavat kirsikalle punaisen värin voivat auttaa kivunlievityksessä tehokkaammin kuin esimerkiksi aspiriini.